Artikkeli

Silmälaseja ja suihkuseiniä

Sanka Oy:n historia on monivaiheinen. Vuonna 1950 perustettu muovialan yritys teki ensimmäisenä tuotteenaan muun muassa silmälasien sankoja, siitä nimi. 1960-luvulla yrityksessä tehtiin myös pieniä sarjoja aikakauden design-tuotteita, kuten Yki Nummen akryylivalaisimia. Muovista tehtiin jopa huonekalujen runkoja, minkä seurauksena valikoimiin tuli muoviset kylpyhuonekalusteet. Suihkuseinien valmistus aloitettiin 1970 ja se jatkuu edelleen varsin menestyksekkäänä. Yrityksen nimi ja kotipaikka Loviisa ovat pysyneet samoina, samoin toimiala, läpinäkyvän pinnan kehystäminen.

Sanka-kuva1
Sanka-kuva2

Suihkuseinä onkin mielenkiintoinen kapistus. Monelle itsestään selvä, mutta minäpä pääsin käyttämään sitä vasta vapaa-ajan asunnossamme muutama vuosi sitten. Aiemmissa asunnoissa, ei niitäkään kovin monta ole ollut, ei ole ollut lasista suihkuseinää. Nyt asensimme seinän suojaamaan ikkunaa. Aiemmin suihkuvedet olivat päässeet vapaasti roiskumaan sillä seurauksella, että ikkunakarmien maali on pahasti rapistunut. Suihkuseinämme on vain 50 senttiä leveä, mutta sen huoltaminen on jo nyt aiheuttanut huolta. Miten ihmeessä pystyy välttämään alaosan harmaantumisen? Lasipinta on luonnostaan huokoinen. Vedestä irtoava kalkki sekä pesuaineiden rasvat ja silikoni imeytyvät lasipinnan pikku huokosiin aiheuttaen harmaantumisen.

ATT00068
ikkuna-pihl-marjat

Tämä tapahtuu yllättävän nopeasti, vaikka olen kuivannut pinnan joka käytön jälkeen lastalla. Luulin tämän riittävän, mutta nyt huomasin, että alaosa on jo himmentynyt. Olen kahlannut nettiä löytääkseni puhdistusaineita tai pinnoitteita, joilla sen saisi pois. Kalkin sanotaan irtoavan pesuaineilla, joiden pH-arvo on alle 6. Sanka suosittelee pahoille pinttymille etikkapohjaista pesuainetta tai jopa talousetikkaa. Etikka on kyllä ympäristöystävällinen tapana siivota, koska se ei sisällä haitallisia kemikaaleja. Ehkä ensin kokeilen kuitenkin tavallisella ikkunanpesuaineella, helpompaa hommaa eikä haise pahalle.

Sanka-kuva3
Sanka-kuva4

Sangan lasiseiniin (minun seinäni ei siis ole Sankaa, valitettavasti) pystyy ottamaan CristalGuard®-pinnoitteen. Se sulkee lasipinnan huokoset ja helpottaa puhtaanapitoa sekä säilyttää lasin alkuperäiskiillon. Kannatettavaa. Pinnoite poltetaan lasiin sen karkaisun yhteydessä eikä sitä tarvitse uusia. Pinnoite tilataan seinän tilauksen yhteydessä. Sitä ei siis voi jälkikäteen laittaa. Kiilto Oy:n ammattilaistuotteista löytyy Klasitek-niminen aine, jolla saa suojapinnoitteen vanhaan lasiin. Käyttöohjeiden mukaan sitä ennen tarvitaan kolmea muuta tuotetta, jolla pinta puhdistetaan. Varsinaisen aineen kanssa täytyy käyttää hengityssuojainta ja suojakäsineitä. Moista operaatiota ei ehkä kannata tehdä parinkymmenen sentin takia. Sen verran lasiseinäni alareuna on harmaantunut. Seuraava suihkuseinäni tulee olemaan Sankaa ja pinnoitettuna, kiitos.

MR_nimikirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *