Artikkeli

Kesäistä puutarhanhoitoa

Ihanaa keskikesän aikaa kaikille. Nautitaan nyt kesästä, että on sitten mitä muistella marraskuun räntäsateissa. Kesällä on kiva puuhastella kaiken kokoisilla pihoilla. Muutama kesäkukkaruukkukin piristää, jos isompaan hommaan ei tohdi ryhtyä. Niitäkin vaan pitää hoitaa, kuka mitenkin. Oma viherpeukaloni ei vielä ole lähtenyt lapasesta, on siellä tiukasti piilossa. Istutuksistani ei oikein voi puhua kasvimaana. Muutama lehtikaalin taimi, kaksi kesäkurpitsaa ja pussillinen itäneitä perunoita, siinä entiseen kukkapenkkiin tehty kasvimaani. Lisänä on Helsingin kodista kesälaitumille tuotu parvekelaatikollinen yrttejä.

DSC_5815
DSC_5847

Vähäisiäkin viljelyjä on kuitenkin kasteltava, mikäli niistä mielii satoa. Remontoidessamme vapaa-ajan taloamme en tullut ajatelleeksi, että olisi ollut kätevää asentaa ulkovesihana eli vesipostiventtiili talon seinustalle. Siitä vaan hanaa kääntämällä saisi vettä kastelukannuun eikä tarvitsisi kykkiä kannun kanssa laiturilla. Nurmikon kastelua varten siihen voisi kiinnittää puutarhaletkun. Nyt nurmikko jää luonnonvoimien armoille samoin kuin auton pesu, jonka suoritin vesisateessa paremman suihkun puuttuessa.

IMG_3387
DSC_5803

Oraksen uusi vesipostiventtiili on suunniteltu siten, että sisälle jäänyt vesi pääsee poistumaan tyhjennysventtiilin kautta, vaikka kasteluletku olisi kytkettynä.Tämä on tärkeä pointti, kun pakkaset yllättävät. Jos on unohtanut sulkea hanan ja putkistoon jää vettä, jäätyy se kohtalokkain seurauksin. Tässä sellaista ei siis pääse tapahtumaan. Venttiilin huoltotyötkin tehdään kätevästi ulkopuolelta. Vesipostiventtiileitä saa  kahdella eri putkipituudella, ulkoseinän paksuudesta riippuen. Itse putki on halkaisijaltaan vain 22 milliä, joten se ei tee isoa reikää ulkoseinään. Venttiilin paikka tulee katsoa sen mukaan, miten putkisto talon sisällä kulkee. Asennus noin rinnan korkeudelle takaa selkäystävällisen työskentelyn. Uudiskohteissa tämä on tietenkin helppo homma, kunhan venttiilin vain muistaa merkata LVI-kuviin. Venttiilin voi toki asentaa jälkikäteenkin, eli laitetaan harkintaan tännekin. Isommalle pihalle voi asentaa jopa kaksi vesipostiventtiiliä. Silloin vettä saa kätevästi talon molemmille sivuille eikä tarvita kilometrin mittaisia letkukasoja. Kuvassa on siisti letkupidike pitämässä nippua kasassa. Kunhan vain saisi mustaa puutarhaletkua pidikkeineen. Tyylikkyys tässäkin.

Oras_vesiposti

Hyvää kesää

MR_nimikirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *