Artikkeli

Hyvä ja huono suunnittelu maksavat yhtä paljon

Kylppäriremontissa ei päästä mässäilemään tilasuunnittelulla, pieniähän nuo tilat yleensä ovat. Joskus on mahdollista ottaa lisätilaa naapurista, ei siis naapurin asunnosta vaan viereisestä huoneesta, vaikkapa keittiöstä, eteisestä tai vaatehuoneesta. Rakennuslupa tai toimenpidelupa siihen kyllä pitää hakea, koska kyse on märkätilasta. Mutta jos homma tehdään vaikkapa taloyhtiön putkiremontin yhteydessä, ottaa hyvä urakoitsija tämän vastuulleen. Jos oma mielikuvitus ei riitä, kannattaa konsultoida ammattisuunnittelijaa. Kuulemani mukaan ihmiset pitäytyvät liian helposti olemassa olevissa, jopa huonosti toimivissa ratkaisuissa.

Haukilahdenranta-T-4
Unidrain-Jan-2016-156

Tarkalla mitoituksella saadaan tilaan mahtumaan vaikka litteä pesukone tai kapeita korkeita, säilytyskaappeja. Allastason pienempi syvyysmitta antaa lisätilaa yhdessä lyhyellä istuimella varustetun WC-istuimen kanssa. Tässä auttaa Temalin joka suuntaan toimiva viiden sentin mitoitus. Viemärien ja vesijohtojen siirto siinä vaiheessa, kun koko kylpyhuone on ”auki”, on pieni työ ja pieni osa koko remontin kustannuksista. Lattiakaivon siirtäminen seinän viereen tai nurkkaan helpottaa kaatojen suunnittelua. Silloin voidaan lattiassakin käyttää suurempaa laattakokoa. Lattiakaivojen kannet ovat nykyisin kuin koruja, kun värinkin voi valita muuhun sisustukseen sopivaksi. Vesikiertoiselle kuivauspatterille löytyy aina tilaa ja se toimii pienessä tilassa myös lämmittimenä. Kun kaikki vaiva ja sotku on vihdoin ohi, ei lisäkustannus enää vaivaa. Samaan konkurssiin kaikki, kuten mummollani oli tapana sanoa.

Rej-Design-Tango-EH-35130---valk.-kph
IMG_2603

Putkiremppatalot ovat yleensä 1940-1960-luvuilta ja sen aikaisessa kerrostalosuunnittelussa ei panostettu kylpyhuoneisiin. Vasta 1980-luvulla pesutilat otettiin tarkempaan syyniin. Nyt uudiskohteiden kylpyhuoneet ovat vähintään neljän neliön kokoisia, sääntöjen määräämän pyörätuolitilan vuoksi. Jos sitä ei tarvita, voidaan kylppäriä sisustaa myös irtokalusteilla, pientavaroilla ja viherkasveilla. Vesiroiskeet torjutaan oikean kokoisella suihkuseinällä. Kiva lipasto, tikkaat pyyhkeille tai vanha penkki jalkojen hoitoa varten ja kylppäristä tuleekin oma pikku spa.

8712F_IlBagnoAlessiSense_Oras_milieu3
Sanka-kuva-042016

Materiaalien ja värien yhteensopivuus pienessä tilassa on erityisen tärkeää. Kyllähän sitä vaatteissakin katsoo, miten kokonaisuus toimii. Pesutilaan tulee pakostakin monenlaisia elementtejä. Visuaalinen sekasotku tekee pienestä tilasta tunkkaisen. Yhdestä paikasta kerralla valittu kokonaisuus takaa koko paketin yhteensopivuuden.

MR_nimikirjoitus