Artikkeli

Hatunnosto entisaikojen naisille, joilla huushollin hoito oli kovaa työtä

Vietin viikon hiihtoloman Lapissa, mökissä vailla mitään nykyajan mukavuuksia. Ei juoksevaa vettä, ei sisävessaa, ei edes sähköä. Pieni, yhden huoneen mökki lämpeni kamiinan avulla. Aamulla herätessä mökin sisälämpötila oli neljä astetta, onneksi plussaa. Ei muuta kuin klapia kamiinaan ennen muita aamutoimia. Tosin vesi oli jäätynyt saunan ämpäreihin, joten eipä siinä tullut aamusuihku mieleen. Myönnytyksenä nykyajalle oli puhelimen latausta varten kannettava aurinkopaneeli, joka sai virtaa huikaisevasta kevätauringosta. Tämä kaikki tuntui viikon ajan ihanan romanttiselta ja eksoottiselta. Jopa yölliset vessakäynnit -25 asteen pakkasessa olivat elämyksiä. Täysikuu valaisi puoli metriä leveää, kinokseen lapioitua kinttupolkua. Huussin ovi oli jätettävä auki, jotta näki edes jotain. Oviaukosta aukeni kaunis maisema horisontissa siintävälle tunturille.

IMG_2404
IMG_2407
IMG_2405

Ennen pesukoneita pyykit pestiin pihasaunassa ja huuhdottiin talvisaikaan jokeen tehdyssä avannossa. Millaiset mahtoivat olla näiden naisten kädet? Jääkylmä vesi kangisti omatkin näppini pumpatessani saunavettä jokeen kairausta reijästä. Täysinäiset vesiämpärit kannoin ylös jyrkkää joentöyrästä, johon tallattiin polku kinosten keskelle.

IMG_2379
IMG_2385
IMG_2392

En voinut olla ajattelematta, että tämä kaikki oli silkkaa arkea vielä muutama sukupolvi sitten. Varsinkin maaseudun pientiloilla naiset tekivät raskaan työn jo pelkästään kodin arkiaskareita hoidellessaan. Lämmityspuiden hakkaaminen ja vesien kanto olivat aamun ensimmäisiä toimia silloinkin. Mökkien naiset eivät osannut edes unelmoida juoksevasta, lämpimästä vedestä tai kauniista sisävessasta, suihkusta puhumattakaan. Tietääkseni yhä vieläkin maaseudulla on taloja, joissa ei ole vesijohtoja tai sisävessaa. Lämmitys hoituu polttopuilla ja kaivovesi lämmitetään hellalla.

IMG_2410
IMG_2398
IMG_2412

Viikossa kaikkeen tottui. Kyllä tällaisissakin olosuhteissa pärjäisi, olisi onnellinen, jos ympärillä olisi perhe ja suku, kuten menneinä aikoina. Tuskin jaksaisin yksin, ehken edes kaksin.
Joskus on hyvä päästä perusasioiden äärelle miettimään, miten elämä olisi voinut mennä, jos olisi sattunut syntymään puoli vuosisataa aiemmin. Ja tällaisen viikon jälkeen on ihanaa lorotella kuumaa vettä kraanasta omassa kylpyhuoneessa, kun hiihtokamppeet pyörivät pesukoneessa.

MR_nimikirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *