Artikkeli

Designia lattiakaivoon

Kylpyhuonekeskuksen yritysesittelyssä on vuorossa jälleen perheyritys, nyt ruotsalainen BLS Industries Ab. Sen juuret ulottuvat uskomattomasti aina 1600-luvulle asti. Taas ne ruotsalaiset…Yritys valmistaa muun muassa kylpyhuoneen ja keittiön saniteettituotteita. Suomessa yrityksen tuotteita ovat muun muassa Unidrain ja Purus-lattiakaivot.

Kylpyhuoneessa on monen monta elementtiä, joita ei tule ajatelleeksi, ennen kuin tulee joku ongelma. Vesien valuminen minne sattuu, lattiakaivon tukkeutuminen, remontissa tehtävän lattiavalun suunnittelu, onhan näitä. Niinkin arkinen asia kuin lattiakaivo ja etenkin sen ulospäin näkyvät osat, on ehdottoman tärkeä suunnittelun osa. Toinen, ehkä kaivon kantta vieläkin tärkeämpi, on lattiakaatojen suunnittelu. Kosteusvauriot ilmenevät erityisesti pesutiloissa ja syynä on usein väärin suunnitellut tai huonosti tehdyt kaadot. Aiemmin märkätiloihin kehotettiin valitseman maksimissaan 10×10 tai ehkä juuri ja juuri 10×15 sentin kokoinen laatta, jotta kaadot saataisiin tehtyä mahdollisimman hyvin. Sehän taas rajoittaa tilan visuaalisen ilmeen suunnittelua. Isojen laattojen tullessa markkinoille niitä haluttiin käyttää myös pesutiloissa. Tanskalainen arkkitehti kehitti ratkaisuksi seinän viereen asennettavan Unidrain-lattiakaivon. Sen rakenne suunniteltiin niin huolella, ettei vesivahinkoja tule, vaikka moni putkimies sitä aikoinaan, ja yhä edelleenkin, epäilee. Kuva asennusmoduleista ei ole kaunis, mutta kertoo olennaisen. Lisäselvittelyn jätän putkimiehille, kun putkiasentajan tutkinto ei vielä kuulu ammattitaitoihini.

Purus-HighLine_Assembly_1-copy
02_18-ClassicLine-Column_03

Nyt näitä  linjalattiakaivoja on asennettu jo toistakymmetä vuotta eikä ongelmia ole juurikaan ilmaantunut. Sen sijaan niiden myötä on tullut monta hyvää asiaa. Erityisesti isojen lattialaattojen asentaminen pesutiloihin on saanut koko kylppärisuunnittelun muuttumaan. Nyt samaa lattialaattaa voi käyttää vaikka läpi koko asunnon. Yksi uutuustuote on Tile insert eli integroitava laattakansi. Se näyttää hienolta vaikkapa marokkolaisen kuviolaatan kanssa. Silloin lattiakaivo ei erotu juuri ollenkaan lattiasta, mutta vesi valuu edelleen sinne minne sen pitääkin valua. Toki Puruksen valikoimiin kuuluu myös perinteisempiä ritiläkaivoja, mutta nekin päivitettyinä. Ohi ovat ajat, jolloin lattiakaivoon asennettiin aina vain se pyöreä, reijitetty kansi.

IMG_3590-2-(1)
Seinajoen-asuntomessut0079_copyright-Tiiu-Kaitalo

Oma suosikkini Puruksen tuotteista, yllättävää kyllä, on kulmaan asennettava kullanvärinen lattiakaivon kansi. Se on minusta hauska detalji vaikka ihan arkiseenkin kylpyhuoneeseen. Kun näin aikanaan siitä kuvan ensi kertaa, en hahmottanut mittasuhteita, vaan päässäni välähti assosiaatio lattialle pudonneesta korvakorusta. Toki mielikuva katosi saman tien, kun äkkäsin, mikä tuote oli kyseessä. Mielikuvitus tuottaa joskus tepposen.

Gold_Pearl_Corner_V2
IMG_3740
MR_nimikirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *